עורך דין מירית עטיה

הסכם ממון

עורך דין - משפחה - הסכם ממון

מהו הסכם ממון או הסכם טרום נישואין?

הסכם ממון הוא מסמך משפטי המסדיר את היחסים והרכוש בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור. ומכיל תנאי כוונת שיתוף או הפרדה רכושית, כיצד יחולק הרכוש בעת פרידה. כל צד רשאי להגן על זכויותיו ורכושו אשר הביא לתוך הקשר הזוגי. באמצעות ההסכם בני הזוג מסדירים את הממון והרכוש שצברו לפני ותוך כדי הקשר. למעשה, ההסכם מסדיר את כוונת השיתוף ואת ההפרדה הרכושית בין בני הזוג.

 

מי מוסמך לערוך הסכם ממון?

עו"ד לענייני משפחה, הבקיא בתחום החוזים, מוסמך לערוך הסכם ממון מאוזן והוגן, שיגן על האינטרסים הלגיטימיים של בני הזוג.

 

מהם היתרונות של עריכת ההסכם?

הגנה משפטית – עריכת הסכם מעניק הגנה משפטית לצד המבקש להחריג את רכושו. בני הזוג מחליטים כיצד תבוצע הפרדה, אילו זכויות יישארו מוגנות. בכך, מעניקים האחד לשנייה "שקט תעשייתי" היה וחלילה ייפרדו.

וודאות – ידוע מראש לצדדים, הליך מהיר וזול, לעומת פניה לערכאות משפטיות, שעלול להימשך שנים ולהגיע לתוצאות אבסורדיות. מונע אי נעימויות בין בני הזוג ומחלוקת לעניין החלוקה.

ביטחון – עריכת הסכם מעניק בטחון על מתנה מההורים. לדוגמא: כאשר הורים מעוניינים לעזור לילדם ברכישת דירה, אך חוששים כי במקרה של פרידה הדירה תחולק בין בני הזוג. כך ניתן להבטיח כי בני הזוג ייהנו ממגורים בדירה ובמקרה של פירוד, הרכוש יישאר של אותו צד שקיבל את המתנה מהוריו.

הפרדת רכוש – בנישואין ראשונים או נישואין שניים או מערכת יחסים "פרק ב". מעניק הגנה לילדים מהקשר הקודם. בפרט כשמדובר בזוגיות חדשה הילדים מהקשר הקודם עלולים לחשוש לרכוש הוריהם או לירושתם העתידית. ויטיב את היחסים עם בן הזוג החדש וימנע חשדנות.

הגנה על הרכוש שלך – מפני נושים של הצד השני, חלילה במקרה של פשיטת רגל או צבירת חובות. (ועלולים להיווצר חובות גם לאחר פטירת בן הזוג).

 

מהו חוק יחסי ממון? על מי הוא חל?

חוק יחסי ממון מסדיר את היחסים הרכושיים בין בני זוג במקרה של גירושין או פטירה. החוק חל על מי שנישא לאחר 1.1.1974, אך אינו חל על זוגות שלא נישאו. בעת פקיעת הנישואין או מות בן הזוג, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג, למעט:

  • נכסים שהיו להם ערב הנישואין
  • נכסים שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
  • גמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג ע"י המוסד לביטוח לאומי; או גמלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים עפ"י חיקוק לאחד מבני הזוג בשל נזק גוף, או מוות.
  • נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששווים לא יאוזן ביניהם.

לכאורה, נשמע פשוט, מה שהבאתי לפני הנישואים או קיבלתי במתנה או בירושה שייך לי. אולם, מרקם היחסים בין בני הזוג שונים מאחד לשני. בית המשפט יפסוק מה היתה "כוונת הצדדים" בחיים המשותפים, האם היתה כוונת שיתוף והאם לא. פסיקת בית משפט, עלולה להותיר צד אחד שאינו מרוצה מהתוצאה, ולכן מומלץ לערוך הסכם זה.

 

ידועים בציבור

חוק יחסי ממון אינו חל על בני זוג ידועים בציבור, עליהם חלה חזקת השיתוף. בית המשפט יכול לפסוק שהתקיים שיתוף חלקי או מלא גם כשמדובר בנכס בבעלות צד אחד. במקרה של ידועים בציבור, אמליץ לערוך הסכם "חיים משותפים" להסדרת יחסי הממון והרכוש בהווה ובעתיד.

 

מי מפחד הסכם טרום נישואים?

עריכת הסכם הממון עלול לגרום לאי נעימות בין בני הזוג. אך ניתן למנוע זאת באמצעות עריכת הסכם הוגן ומותאם לצדדים. וזאת בכדי ליצור ודאות, במקרה של פירוד או גירושין. וגם בכדי להפחית מחלוקות שעלולות להגיע לבית המשפט. ניתן להסדיר את היחסים בעזרת הסכם הממון.

 

האם ניתן להגן על זכויות עתידיות או על ירושה?

באמצעות ההסכם ניתן להגן על זכויות עתידיות, על ירושה זכויות פנסיוניות וכד'. וניתן לצקת תוכן אישי מותאם לבני הזוג, בהתאם לרצונם ולכוונתם, טרם הכניסה לקשר זוגי מחייב.

 

היכן ניתן לאשר את הסכם הממון?

ניתן לאשרו בבית משפט לענייני משפחה לזוגות שנישאו או אצל נוטריון.

 

 

לעריכת הסכם ממון, הסכם טרום נישואין, פנו לעו”ד ונוטריון מירית עטיה. לתיאום פגישה ולקבלת ייעוץ אישי ומקצועי עבורכם.

עו"ד ונוטריון מירית עטיה
בכל נושא משפטי מומלץ להיוועץ בעו"ד לקבל את הייעוץ המקצועי הנכון ביותר עבורכם.

לתיאום פגישת ייעוץ פנו לעו"ד מירית עטיה בטלפון 077-5118115 או בווצאפ 050-7611611 או השאירו פרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם.